Tek başına iş yapmakta zorlanan ve gerekli sermayeyi oluşturmakta güçlük çeken bilgi, deneyim, kaynak, enerji ve iş gücü açısından desteğe ihtiyaç duyan işletmeciler kendisine ortak arayabilir . Ancak, ortak iş kurmak sanıldığının aksine çok daha titiz hareket edilerek yapılması gereken bir iştir .
Ortak şirket kurarken göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz :
Anlaşmalarınızı Yasalara Uygun Hale Getirin
Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şey, bütün anlaşmaların yasal çerçevede yapılmasıdır . Noter onayı olmayan belgelerin imzalanmaması gerekmektedir . İş ortaklıklarında karşılıklı güven esastır . Taraflar arasında güvenin zamanla artması umulsa da , olumsuz durumlara karşı hazırlıklı olmak gereklidir . Bu durumdan doğabilecek zararları önlemek için kendinizi yasal olarak güven altına almanız gerekmektedir . Kâr, zarar ve sermaye hakları gibi konular yasal anlaşmalarla netleştirilmelidir .
Sorumlulukları Belirleyin
Ortağınızla birlikte kimin hangi işleri yapacağını daha önceden mutlaka belirlemeniz gerekmektedir . Eğer ortağınız saha işlerinde daha başarılıysa, saha işlerine yönlendirilmelidir. İşe koyulmadan önce bu planı belirlemek, olası iş karmaşalarını engelleyecektir.
Ortak Seçeceğiniz Kişiyi İyi Tanıyın
İşinizi ve sermayenizi paylaşacağınız kişiyi yakından tanımanız gereklidir. Şirket kurma işi risk içerir. Ortaklık riski azaltmalı, artırmamalıdır. Ortak olmaya karar verdiğiniz kişinin iş hayatı dışında sosyal yaşantısını da incelemeniz önemlidir . Başarı alanları, iş disiplini ve önceki tecrübeleri önemli detaylardır .
Beklentileriniz Uyuşmalı
Ortağınızla işe başlamadan evvel hedeflerinizi konuşmanız gerekmektedir . Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz ortak olmalıdır . Bu nedenle ortaklık başlamadan önce beklentilerinizi konuşmalısınız . Beklentilerinizin uyumlu olduğunu anlarsanız olumlu bir adım atmış olursunuz.
Bütçenizi İyi Planlayın
Sahip olduğunuz bütçe en önemli konulardan biridir . Ortağınızla belirleyeceğiniz hedefler bütçenizle uyumlu olmalıdır. Dönemsel planlarınız bütçenizle uyumlu olmalıdır. Bunun için de ortağınızla beraber iyi bir maliyet tablosu çıkarmanız gerekecektir .
Şirket Gelişimini Değerlendirin
Ortağınızla belirlediğiniz hedeflerin ilerleyişini izleyin . Her toplantıda aylık ve haftalık raporlarınızı gözden geçirin . Hazırladığınız bu raporlar şirketin mevcut durumu hakkında bilgi sunacaktır. Böylece ortağınızla beraber nasıl bir yol izlemeniz gerektiği de daha açık bir şekilde belli olacaktır .
Ortak Şirket Kurma Süreci
Limited şirket olarak ortak şirket kurmak için en az bir ve en fazla elli ortakla işe başlayabilirsiniz . Limited şirket sınıfına giren ortaklı şirket türleri, en az 10 bin TL’lik sermaye ile kurulmaktadır . Sermayeyi yatırmak için 24 ay süre tanınır.
Halka arz ve daha fazla yatırımcıya imkân tanıyan anonim şirketler de çok tercih edilen ortaklı bir şirket türüdür . Minimum 50.000 TL ile sermaye ile kurulması gereken anonim şirketi için %25’lik sermaye miktarı peşin olarak şirket hesabınızda bloke edilmelidir . Kalan %75 sermaye şirket kurulduktan sonraki 24 ayda yatırılmalıdır .
Gizli Şirket Ortağınız Synergia
İş ortağı seçiminin işinize olumlu ya da olumsuz etkileri konusunda herkes hemfikirdir . Girişimciler, Synergia’nın gizli bir ortak gibi işlerine nasıl değer kattığını belirtmektedir.
Her işte olduğu gibi şirket kurulması ve şirket işlerinin yürütülmesi esnasında da püf noktalar bulunmaktadır . Bu sebepten ötürü deneyimli ve güvenilir bir ekipten destek almak oldukça önemlidir .
No responses yet