Arabalarımızda kışa girmeden alınacak hazırlıklar nelerdir, kış kontrollerini nasıl yapabiliriz?

Kış mevsimi geldi ve arabamızı bu mevsime göre hazırlayıp adapte etmemiz hem kendimizin hem de trafikteki diğer kullanıcılar için hayati önem taşımaktadır. Bireysel olarak el ve göz yordamı ile aracımızın kış mevsimine ne denli hazır olduğunu çok basit bir şekilde anlayabilir eksiklerin giderilmesi veya iyileştirilmesi ile ilgili adımlar atabiliriz.

Ücretsiz kış kontrolü için size en yakın servisimizden randevu alabilirsiniz

Kışın Olmazsa Olmazı Kış Mevsimi Lastikleri

Kışın alınabilecek en iyi önlemin en başında kış lastikleri geliyor. Kış lastikleri sadece kış şartlarında değil +7 derecenin altındaki tüm sıcaklıklarda yaz mevsimi veya dört mevsim lastiklere göre daha fazla tutunma ve kısa fren mesafesi sağlamaktadır. Türkiye’de belirli araçlarda Aralık ayı ile başlayan ve takip eden yılın Nisan ayına kadar kullanımı zorunlu tutulmaktadır. Kış boyunca lastiklerinizin lastik izlerini ve havasını sık sık kontrol etmeniz gerekmektedir. Kış lastiğimizin değişim veya kullanım sıklığına bağlı olarak son kullanma tarihine göz önünde bulundurmanız gerekir, görünüşü iyi olsa bile kış lastiklerinizin sekiz yıldan daha eski olmamalıdır.

Antifriz Kullanımı ve Önemi

Antifrizin rolü radyatör suyunun donma derecesini düşürüp motoru ve diğer parçaları donmaya karşı koruma altına almaktır. Kışa girmeden motorumuza -30 dereceye kadar koruma sağlayacak olan antifrizi eklemeliyiz. Antifriz kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken şey ise motorun soğuk bir halde olduğuna ve arabanızın çalışmadığından emin olmaktır. Antifrizin kullanım oranı ise kullandığınız antifrize ve türüne göre farklılık arz edebilir.

Cam suyundaki antifriz kullanımına da özen göstermeniz bu mevsimlerde cam suyundaki donmayı da önleyecektir, cam suyunuzda mümkün olduğunca antifriz yoğun sular kullanın.

Motoru Çalıştırıp Bekleyin

Hemen hemen her sürücünün dikkat ettiği yola çıkmadan önce motoru çalıştırıp beklemek. Otomobilinizi çalıştırdıktan sonra 5 ila 10 dakika arası beklemeniz hem arabada sürüş öncesi kontrolleri gerçekleştirmenize hem de bu süreçte motorun hareket öncesi uygun sıcaklığa erişmesini temin edecektir.

Kış aylarında kullanmadığınız aracınız varsa haftada en az 2-3 kere motoru çalıştırıp beklemeniz aracınızın akü ve motor yağı sağlığı açısından kritik önem arz etmektedir.

Yola Çıkmadan Önce Aracınızın Dışını Temizleyin

Kışın araçlarımız daha çabuk kirlenir ve temizlenmeyen birikintiler donarak görüş mesafemizi engeller. Farlar, camlar ve aracımızın tavanındaki birikintilerden araç hareket etmeden önce temizlememiz trafik akışında görüşümüzü engelleyecek ve buna bağlı kazaların olmasından önleyecektir. Kış aylarının olmazsa olmazlarından yol tuzlamaları bize güvenli bir sürüş sağlasa da otomobilimizin boya ve diğer aksamları için zararlı olabilmektedir, mümkünse aracımızı bu süreçte sık aralıklarla su ile arındırmalıyız.

Araba bakımı için güneşli bir gün seçerseniz yıkadıktan sonra kurumasını bekleyebilirsiniz. Sıcaklıklar donma noktasından çok daha düşükse arabanızı yıkamamanız önerilir. Aksi takdirde kapı kilitleri ve contalar donabilir. Boya sıcak-soğuk farkından dolayı yıpranabilir.

Akü Testi

Akümüz aracımızın can damarıdır, kış gelmeden önce kesinlikle gözden geçirilmelidir. Sıcaklığın düşmesi aracımızın çalışmasında marş dinamosuna daha fazla yük binmesine neden olmaktadır, düşük performanslı akülerde aracımız marş almakta zorlanır bazen de hiç çalışmaması gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Kontağı çevirdiğinizde aracımızın içi aydınlatmaları olması gerekenden daha az ışık veriyorsa, gösterge panelindeki ışıkları az yanıyorsa akünüz düşük veya bitmeye yakın olma ihtimali vardır. Akünüz eskiyse ve kış aylarındaysanız, kötü sürprizlerle karşılaşmamak için yeni akü takviye etmenizi yerinde bir karar olacaktır.

Polen/Yakıt Filtreleri

Araçlarımızdaki polen ve yakıt filtreleri araç motorunun çalışma düzenini tamamen düzene sokar. Kirli, kullanım ömrünü doldurmuş veya tıkalı bir filtre, motora ihtiyacı olan temiz hava ve yakıt girişini kısıtla bu da motorun daha kötü çalışmasına neden olur. Kış mevsiminde motor daha fazla hava ve yakıt ihtiyacı duymaktadır, bu filtrelerin yetersiz olması aracın fazla yakıt yakmasına ve buna rağmen düşük performans göstermesine sebep olur.

Camları İyice Temizleyin

Tüm camlarınızı trafiğe çıkmadan önce mutlaka silin. Cam suyumuzun donmaması için antifriz katkılı sular kullanın. Sileceklerinizin sorunsuz çalıştığından emin olun ve gerekirse değiştirin.

Nem, temiz cam üzerine daha az tutunur bu sebeple içten de camları temizlemekte fayda var. Camlar yine de buğulanırsa ısı en sıcak ve havalandırma en yüksek seviyeye ayarlayın. Klima sistemi havadaki nemi çeker ve camlarınızdaki buğulanmayı engeller.

Yolda Kalmaya Karşı Çanta Hazırlayın

Kış aylarında fırtınada kalabilir veya aracınız arıza çıkabilir bu tarz bir durumda ihtiyacınız olan şeylerin bulunduğu bir çantayı önceden hazırlamanız önemlidir. Çantada bulundurmanız gerekenler arasında battaniye, hazır gıda maddeleri, içme suyu, buz çözücü tuz ve buzu veya karı kazımak için bir kürek bulunmalı. Herhangi bir uzun süreli yolda kalma durumu için ise powerbank ve şarj kablosu sayesinde telefonunuzu şarj edip acil durum servisleri ile iletişim içerisine girebilirsiniz.

Aracınızın Kasko ve Trafik Sigortasını Kontrol Edin

İstenmeyen bir kaza durumunda sigortanızın teminatlarını mutlaka gözden geçirmelisiniz. Mevsimsel şartlardan veya kaza durumunda yolda kaldığınızda sigorta şirketiniz size çekici hizmeti veriyor mu gözden geçirin.

Categories:

Tagged:

No responses yet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir